Si sa consommation est quotidienne, les à priori sur le café sont encore nombreux. Cette infographie met fin aux idées reçues en démêlant le vrai du faux.

(1) Café et Médecine - sous la direction de Astrid Nehling INSERM, Strasbourg.
Éditions Expressions Santé.
(2) EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). Scientific
Opinion on the substantiation of health claims related to caffeine and increased
fat oxidation leading to a reduction in body fat mass (ID 735, 1484), increased
energy expenditure leading to a reduction in body weight (ID 1487), increased
alertness (ID 736, 1101, 1187, 1485, 1491, 2063, 2103) and increased attention (ID
736, 1485, 1491, 2375) pursuant to Article 13 (1) of Regulation (EC) No
1924/20061. EFSA Journal 2011:9:2054.
(3) Barel M., Jacquet M. La qualité du café : ses causes, son appréciation, son
amélioration. 1994.
(4) www.coffeeandhealth.org
(5) EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA) -
Scientific Opinion on the safety of caffeine.
(6) ANSES - Dossier "Caféine et santé" disponible en ligne :
https://www.anses.fr/fr/content/caféine-et-santé
(7) Peck JD et al. A revi epidemiologic evidence concerning the reproductive health
effects of caffeine consumption: a 2000-2009 update. Food Chem Toxicol 2010;
48: 2549-76.
(8) Communiqué de presse nº 244 CIRC/OMS : Les Monographies du CIRC
évaluent la consommation de café, de maté et de boissons très chaudes.
(9) Barranco Quintana JL et al. Alzheimer's disease and coffee: a quantitative review.
Neurol Res 2007; 29: 91-5.
(10) Santos C et al. Caffeine intake and dementia: systematic review and
meta-analysis. J Alzheimers Dis 2010; 20 Suppl 1: S187-204.
(11) Boekema PJ et al. Coffee and gastrointestinal function: facts and fiction.
A review Scand J Gastroenterol 1999 ;99 : 35-9.
(12) e-rse.net - Dossier "Qu'est-ce qu'un café responsable ?":
https://e-rse.net/definition-cafe-responsable-nespresso-26866/.